davorin_primorac.jpg
BiH postaje važan dio sustava zračne plovidbe u Europi

Na konferenciji koja se 8. ožujka održava u Madridu EUROCONTROL-ov Mrežni upravitelj i predstavnici šest europskih država prezentirat će koncept Zračnog prostora slobodnih ruta i pružiti konkretne primjere njegove implementacije u središnjoj i jugoistočnoj Europi.


Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) aktivan je sudionik ovog procesa, a direktor Agencije Davorin Primorac ističe kako je EUROCONTROL 2008. godine započeo koordinirani razvoj i implementaciju Prostora slobodnih ruta, usko surađujući sa civilnim i vojnim stručnjacima za projektiranje zračnog prostora, europskim državama, pružateljima usluga zračne navigacije, korisnicima zračnog prostora, organizacijama za planiranje letova i drugim relevantnim međunarodnim tijelima.


Free route airspace, odnosno zračni prostor slobodnih ruta je specifičan zračni prostor u kojem korisnici mogu sami planirati rutu između definiranih ulaznih i izlaznih točaka takvog prostora, s mogućnošću planiranja preko međutočke, neovisno od mreže ruta zračnog prometa, ali vodeći računa o dostupnosti zračnog prostora. Unutar ovog zračnog prostora letovi su i dalje pod nadležnošću kontrole zračnog prometa - pojašnjava Primorac.


Ovaj projekt Prostora slobodnih ruta je dio inicijative Europske unije "Jedno nebo Europe" ("Single European Sky") čiji je cilj poboljšanje sigurnosti i učinkovitosti, te povećanje kapaciteta širom Europe.


Primorac ističe da BiH sudjelujući u ovim procesima pokazuje kako postaje važan dio sustava zračne plovidbe u Europi.


Na skupu u Madridu bit će prezentirane i perspektive zračnih linija, a analizirat će se i kako korisnici zračnog prostora postupno prilagođavaju svoje sustave za planiranje letova kako bi u potpunosti iskoristili potencijal slobodnih ruta.


Radionica će se završiti potpisivanjem Memoranduma o suradnji za novu Zajedničku inicijativu zemalja jugoistočne Europe (SECSI). Na skupu u Madridu bit će dodijeljene i Single European Sky (SES) nagrade, a među nominiranim projektima je i regionalni projekt SEAFRA koji pokriva prekograničnu primjenu koncepta slobodnih ruta u zračnom prostoru četiri države jugoistočne Europe. BHANSA je ispred BiH nositelj ovog projekta.

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabave | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e