AMC portal objava.jpg
Web adresa AMC portala je https://amc.bhansa.gov.ba

BHANSA, BHDCA i Komitet za upravljanje zračnim prostorom BiH zajednički su organizirali upoznavanje korisnika zračnog prostora BiH s web portalom Jedinice za upravljanje zračnim prostorom BiH (AMC portal).

Navedeno upoznavanje s AMC portalom je provedeno putem webinara dana 29. 4. 2020. god. Pored predstavnika organizatora i korisnika zračnog prostora na webinaru su sudjelovali i predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe te tvrtke Omnisaspect iz Kutine koji su zajednički razvili ovaj software.

 Tijekom webinara su prezentirane funkcionalnosti AMC portala s posebnim naglaskom na registraciju korisnika i rezerviranje ad - hok zona zračnog prostora, a sudionici webinara su upoznati i s VFR zemljovidom BiH koji je stupio na snagu 22. 2. 2020. god.

Web adresa AMC portala je https://amc.bhansa.gov.ba/

AMC portal je specijalno dizajnirani web portal kojega koriste Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (AMC), civilni ovlašteni subjekt - CIV AA, BHDCA, vojni ovlašteni subjekt - MIL AA i drugi korisnici zračnog prostora.

AMC portal omogućava:

-       Objavu nacionalnog plana uporabe zračnog prostora  (NAUP/NUUP)  o statusu struktura zračnog

         prostora, kao primarni način objave,

-       Objavu NOTAM-a o statusu struktura zračnog prostora, kao alternativni način objave,

-       Podnošenje zahtjeva za uspostavu, rezervaciju, aktivaciju i deaktivaciju struktura zračnog prostora,

-       Prikaz statusa struktura zračnog prostora. 

Alat je projektiran i izrađen tako da mu radni vijek bude najmanje 10 godina te da se može progresivno nadograđivati u smislu razvoja tehnologije, funkcionalnosti, radnog učinka i tehnološke ažurnosti.

Poboljšanje usluga Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (AMC) kroz implementaciju AMC portala podrazumijeva automatizaciju dijela procesa rada Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (AMC) s obzirom na to da AMC Portal predstavlja alat za upravljanje zračnim prostorom koji na jednom mjestu objedinjuje, s jedne strane sve korisnike zračnog prostora, a s druge strane sva tijela i servise uključene u proces odobrenja i nadzora korištenja struktura zračnog prostora.

AMC Portal izrađen je, između ostaloga i s namjerom boljeg i učinkovitijeg informiranja svih korisnika zračnog prostora o zabranama i ograničenjima u zračnom prostoru u realnom vremenu. Stoga, bilo koji korisnik koji se želi informirati o statusu zračnog prostora u realnom vremenu, NOTAM porukama relevantnim za ograničenja i/ili zabrane u zračnom prostoru, NAUP/NUUP porukama, vijestima, regulativi, najavama i slično, na AMC Portalu može dobiti sve relevantne informacije. Svaki korisnik na karti stanja može vidjeti stvarnu situaciju u zračnom prostoru u realnom vremenu, ali i sve planirane aktivnosti odobrene od strane AMC-a u sljedeća 24 sata, dok registrirani korisnici ovu informaciju imaju za narednih 7 dana.

Sve najave i obavijesti svim korisnicima zračnog prostora objavljuju se u rubrici vijesti ili putem kratkog priopćenja izravno iz AMC-a u slučaju žurnih obavijesti.

Korisnici zračnog prostora se mogu registrirati na AMC portal i time dobiti status registriranog korisnika što će im dati mogućnost rezerviranja  privremenih ad – hok struktura zračnog prostora.

AMC portal će se operativno početi koristiti nakon prihvaćanja promjene u ATM funkcionalnom sustavu od strane BHDCA-e što je u tijeku, a o čemu će korisnici zračnog prostora dobiti pravodobnu informaciju.

 

Prezentaciju o AMC portalu s webinara možete preuzeti OVDJE

 

Vijesti Novosti


icon Organizacijske jedinice BHANSA-e