x_120046.jpg
Početkom lipnja ove godine počelo je stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore letenja neophodnih za realizaciju Faze II – početka pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Početkom lipnja ove godine počelo je stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore letenja neophodnih za realizaciju Faze II – početka pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Tim povodom 06.06.2017. je održana konferencija za medije u organizaciji BHANSA-e na kojoj je obilježen početak stručnog osposobljavanja 69 mladih ljudi koji će po završenoj obuci dobiti priliku postati dio kolektiva BHANSA-e.

Tijekom konferencije direktor BHANSA-e, gospodin Primorac, istakao je značaj potpisivanja ugovora o stručnom osposobljavanju 69 kontrolora letenja koji je zaključen sa Pružateljem usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ). Iskoristio je prigodu i zahvalio se Ministarstvu komunikacija i prometa na čelu sa gosp. Ismirom Juskom, gospodinu Janu Klasu, ravnatelju Pružatelja usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ) i gđi Jani Navratilovoj, ravnateljici Češkog instituta za zračnu navigaciju (CANI) što su svojim dolaskom potvrdili značaj potpisivanja jednog ovakvog Ugovora koji je ocijenjen najvećim projektom ovakve prirode u Europi.

Gosp. Primorac je svim stipendistima čestitao što su sa uspjehom prošli sve faze zahtjevne selekcije, te im poželio uspjeh u daljnjem školovanju, i istakao raspoloživost svih djelatnika BHANSA-e tijekom svih faza stručnog osposobljavanja. Zahvalio se svim uposlenicima koji su nesebičnim trudom i zalaganjem, zajedno s rukovodstvom BHANSA-e, doprinijeli značajnom razvoju BHANSA-e u posljednjoj godini dana.

“BHANSA kao najmlađi pružatelj usluga u Europi, je potpisivanjem ovog Ugovora na korak bliže ostvarenju svog strateškog cilja, odnosno početku pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, a što je planirano za kraj 2019. godine”

Gospodin Primorac je naglasio da je BHANSA nakon ispunjavanja svih zahtjeva iz regulative Europske komisije (Single European Sky) kao i svih ostalih zahtjeva i uvjeta koji su pred BHANSA postavljeni od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, dobila certifikat za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

“Ovim iznimno važnim korakom, kao i nedavnim uspješnim početkom rada Centra oblasne kontrole leta Banja Luka, te dobivanjem nagrade Europske komisije za SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) na svjetskom kongresu u Madridu, što je projekt koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije, BHANSA nastavlja sustavno raditi na sigurnom i učinkovitom pružanju usluga u zračnoj plovidbi sa konstantnim povećanjem kapaciteta vlastitog zračnog prostora. S ponosom možemo potvrditi da smo u 2017 godinu ostvarili povećanje prometa za 18 %.”

U povodu početka stručnog osposobljavanja nove generacije kontrolora letenja ministar komunikacija i prometa gospodin Ismir Jusko istakao je „ispred nas jedna nova, pionirska generacija koja će dobiti priliku da kontroliše cjelokupan zračni prostor Bosne i Hercegovine, to je veliki benefit. U oktobru 2019. godine mi treba da u potpunosti kontrolišemo naše nebo, bez obzira na to što je dosadašnji finansijski izdatak koji naša zemlja plaća na godišnjem nivou blizu 27 miliona KM, puno je veći strateški benefit da mi pokažemo da imamo kadar koji može preuzeti posao koji nam do sada rade susjedi", poželjevši sreću budućim kontrolorima letenja u zahtjevnoj edukaciji koja je ispred njih.

Jan Klas, direktor Pružatelja usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ) zahvalio je na izuzetnoj dobroj suradnji između BHANSA i ANS CZ, te je izrazio zadovoljstvo podrškom koju je projekt dobio od Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Istakao je važnost ovog projekta za Republiku Češku kao i za Pružatelja usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ).

"Ovo je povijesni ugovor i za Republiku Češku, ali i kompaniju koju vodim, ne samo zbog financijskog nivoa ugovora, već zbog značaja za preuzimanje kontrole nad svojim nebom naših bh. partnera. Mi smo ponosni da smo dio jednog ovakvog projekta, te nam je drago da vidimo političku podršku u, kao i spremnost tima BHANSA-e da zajednički radimo na realizaciji ovog projekta", kazao je direktor Klas, poručivši studentima da je pred njima težak posao, ali da su rezultati i mogućnosti koje im se sad otvaraju veliki”

Na kraju se prisutnima obratila i Jana Navratilova, ravnateljica Češkog instituta zračnu navigaciju koja je istakla da je Pružatelj usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ) uložio velike napore za pripremu kvalitetne ponude koja će udovoljiti svim zahtjevima iz ovog projekta, i poželila sreću i uspjeh svim polaznicima obuke.

 

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabave | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e