Image0031.jpg
Implementacija H24-Slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi - SEAFRA

8. prosinac 2016.

Nakon noćne implementacije u travnju 2015. godine, tri ANSP-a (SMATSA, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i BHANSA), koja su odgovorna za pružanje ANS usluga u zračnom prostoru četiri države - Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na dan 8. prosinca ponudili su korisnicima zračnog prostora  H24 mogućnost planiranja  i izvršavanja letova bez fragmentacije od strane državnih ili AoR granica, implementirajući prekogranično slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi - South-East Axis FRA (SEAFRA) - iznad FL325.

Ovo je prvi europski FRA koncept, implementiran nad teritorijom četiri države, od kojih su dvije članice FAB CE (Hrvatska i Bosna i Hercegovina) sa Srbijom i Crnom Gorom, koje nisu dio FAB inicijative, koji dokazuje da je takva suradnja moguća, a može biti od koristi svim zainteresiranim stranama.

Ideju o FRA velikih razmjera su inicirali ATM stručnjaci iz ANSP-a, odgovorni za pružanje ANS usluga u različitim državama, sa zajedničkim ciljem poboljšanja sigurnosti ATS-a (usluge zračnog prostora) i učinkovitost istog, kao i zaštite okoline kroz smanjenje goriva, CO2 i NOx emisija ispušnih plinova.

Važno je istaknuti da su SEAFRA akcije preduzete u skladu s Uredbom 716/2014, odnosno 5 godina prije nadnevka 1. siječanja 2022. godine, za koji je planirano neograničeno besplatno korištenje zračnog prostora iznad 9.000 m širom Europe.

Ovaj projekt je jedan od ključnih poboljšanja u okviru inicijative EU o uspostavljanju Jedinstvenog europskog neba (SES-Single European Sky), bez obzira na državne granice ili čak FAB granice, sa ciljem poboljšanja sigurnosti i učinkovitosti, te povećanja kapaciteta zračnog prometa u Europi.

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabave | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e