11.jpg
Систем надзора

Услуга надзора ваздушног промета, коју пружа BHANSA, усклађена је с релевантним државним законима, стандардима Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ICAO) препорученом праксом, те EUROCONTROL-овом регулативом.

BHANSA тренутно располаже с једним примарним и два секундарна надзорна радара. Системи заједно са обученим особљем и уређеном регулативом осигуравају редовне, тачне и поуздане информације о позицији авиона у зони одговорности обласне и прилазних контрола летења.

Примарни надзорни радар смјештен је на аеродрому у Сарајеву и има улогу осигурања прилазне радарске контроле летења на том аеродрому, те помоћ јединици центра обласне контроле летења Сарајево у њеној зони одговорности. Овај радар пружа и услугу надзора стања временских прилика за потребе прилазне контроле летења аеродрома у Сарајеву.

Секундарни надзорни радари су монопулсног типа (MSSR), а опремљени су за пружање Моде С услуге основног нивоа (ELS). Лоцирани су тако да могу надзирати терминални ваздушни простор (Terminal Manoeuvring Area-TMA) Сарајево и подручје летних информација (Flight Information Region-FIR ) Сарајево у рутном дијелу ваздушног простора.

Ради задовољења потребне безбједности надзора ваздушног саобраћаја у подручју летних информација Сарајево, користе се и радарски подаци сусједних даваоца услуга контроле ваздушне пловидбе (ANSP – Air Navigation Service Provider ) из Хрватске и Србије.

Задаци имплементације напреднијих система и технологије рада, те непрестани рад на испуњавању заједничких циљева FAB CE- а и сусједних даваоца услуга контроле ваздушне пловидбе, обавеза је ваздухопловно-техничког особља BHANSA-е које се бави осигурањем услуге надзора ваздушног промета.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е