davorin_primorac.jpg
БиХ постаје важан дио система ваздушне пловидбе у Европи

На конференцији која се 8. марта одржава у Мадриду, EUROCONTROL-ов мрежни управитељ и представници шест европских држава презентоваће концепт ваздушног простора слободних рута и пружити конкретне примјере његове имплементације у средњој и југоисточној Европи.


Агенција за пружане услуга у ваздушној пловидби Босне и Херцеговине (BHANSA) активан је учесник овог процеса, а директор Агенције, Даворин Приморац истиче како је EUROCONTROL 2008. године започео координисани развој и имплементацију простора слободних рута, уско сaрађујући са цивилним и војним стручњацима за пројектовање ваздушног простора, европским државама, пружаоцима услуга ваздушне навигације, корисницима ваздушног простора, организацијама за планирање летова и другим релевантним међународним тијелима.


Free Route Airspace, односно ваздушни простор слободних рута је специфичан ваздушни простор у којем корисници могу сами планирати руту између дефинисаних улазних и излазних тачака таквог простора, са могућношћу планирања преко међутачке, независно од мреже рута ваздушног саобраћаја, али водећи рачуна о доступности ваздушног простора. Унутар овог ваздушног простора, летови су и даље под надлежношћу контроле ваздушног саобраћаја - објашњава Приморац.


Овај пројекат ваздушног простора слободних слободних рута је дио иницијативе Европске уније „Јединствено европско небо“ (Single European Sky), чији је циљ побољшање сигурности и ефикасности, те повећање капацитета широм Европе.


Господин Приморац истиче да БиХ учествујући у овим процесима показује како постаје важан дио система ваздушне пловидбе у Европи.


На скупу у Мадриду биће презентоване и перспективе ваздушних линија, а анализираће се и начин на који корисници ваздушног простора постепено прилагођавају своје системе за планирање летова како би у потпуности искористили потенцијал слободних рута.


Радионица ће се завршити потписивањем Меморандума о сарадњи за нову Заједничку иницијативу земаља југоисточне Еуропе (SECSI). На скупу у Мадриду биће додијељене и Single European Sky (SES) награде, а међу номинованим пројектима је и регионални пројекат SEAFRA који покрива прекограничну примјену концепта слободних рута у ваздушном простору четири државе југоисточне Еуропе. BHANSA је испред БиХ носилац овог пројекта.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е