image2.JPG
Имплементација SECSI концепта у простору надлежности BHACC изнад FL205

У просторијама Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби Босне и Херцеговине (у даљем тексту: BHANSA) дана 26.04.2017. године одржан је састанак представника BHANSA, Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (у даљем тексту: BHDCA), Министарства комуникација и транспортаБосне и Херцеговине и EUROCONTROL-a, на тему имплементације „Заједничког југоисточног неба“ - South East Common Sky Initiative -SECSI  у простору надлежности Центра обласне контроле летењаБосне и Херцеговине (BHACC) изнад  FL205, односно изнад  6.250 метара.

Циљ иницијативе SECSI је успостава заједничког ваздушног простора слободног летења без рута у оквиру шест држава средишње и југоисточне Еуропе: Аустрија, Словенија, Хрватска, БиХ, Србија и Црна Гора.

Госп. Даворин Приморац, директор BHANSA овом приликом између осталог захвалио се Министарству комуникација и транспортаБиХ на досадашњој сарадњи те препознавању значаја BHANSA–e, као подршци у раду Агенције. Истакнуто је да је доношењем рјешења о додјели цертификата за пружање услуга у ваздушној пловидби BHANSA-i од стране BHDCA 20.04.2017. године и службено је завршен процес цертификације BHANSA-e.

BHANSA је у процесу издавања цертификата испунила  све захтјеве из SES регулативе (Single European Sky) Европске Уније као и све остале захтјеве и услове које су пред нас постављени од стране BHDCA.

Овим изнимно важним кораком, као и недавним успјешним почетком рада Центра обласне контроле летења - Оперативне јединице (ATCU II) Бања Лука, те добивањем награде Европске комисије за SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) на World АТМ конгресу у Мадриду што је пројекat који је реализovan заједно сa партнерским агенцијама из Хрватске и Србије, BHANSA наставља системскирадити на реализацији Фазе II BHATM Стратегије односно почетку пружања услуга у цјелокупном ваздушномпростору Босне и Херцеговине.

Добијање SES цертификата је још једна потврда успјешног рада руководства и свих упосленика BHANSA-e, те велика мотивација за будућност.

Госп. Исмир Јуско, министар комуникација и транспортаБосне и Херцеговине је честитао директору BHANSA-e и истакао да је овај цертификат заједнички успјех свих институција цивилног ваздухопловствау Босни и Херцеговини. Нагласио је да Министарство на чијем је челу поред овога изнимно значајног пројекта, ради и на другим важним пројектима у области комуникација и транспорта попут дигитализације, увођења 4G или LTE као четврте генерације мобилне мреже која омогућава најбржи мобилни интернет.

Представник EUROCONTROLA госп. Разван Буцуроиу исказао је задовољство свеукупном сарадњом Босне и Херцеговине и EUROCONTROL-a, те нагласио да ће EUROCONTROL у будућности, као и до сада наставити пружати подршку БиХ, а посебно BHANSA-i у имплементацији пројеката ФАЗЕ II реализације BHATM Стратегије, која подразумијева преузимање одговорности за пружање услуга у горњем слоју ваздушногпростора (UPPER) од пружатеља услуга из сусједних држава. Госп. Буцуроиу је истакао да BHANSA има пуну подршку EUROCONTROL-a и у имплементацији SECSI, заједно са пружатељима услуга из шест држава које суђелују у овој иницијативи.

Потпуна Имплементација SECSI концепта очекује се крајем 2018. године.

 

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е