IMG-ce0c37adf34520f34170901caa9f0a27-V.jpg
Престижна награда Single European Sky уручена је директору BHANSA-е Даворину Приморцу

Агенција за пружање услуга у ваздушнојпловидби БиХ (BHANSA) добитник је овогодишње награде Европске комисије Single European Sky у категорији Network Performance на свјетском конгресу пружаоцауслуга у ваздушном саобраћајуу Мадриду (World АТМ congress) за SECSI FRA (The South East Common Sky Initiative Free Route Airspace) пројект који је реализованзаједно с партнерским агенцијама из Хрватске, Србије, Словеније и Аустрије.

Престижна награда Single European Sky уручена је директору BHANSA-е Даворину Приморцу.

SECSI FRA пројект настао спајањем простора слободних рута SEAFRA (Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија) и SAXFRA (Аустрија и Словенија) почео је нудити услуге у ваздушномпростору корисницима 01.02.2018 године.

SECSI FRA пројект нуди корисницима најкраће руте летења из Средишње у Југоисточну Европу. Потенцијалне уштеде по дану су 1940 Наутичких миља у дужини летова, 285 минута у трајању летова, 8000 килограма мање потрошеног горива и 25 500 килограма смањења емисије плинова угљичног моноксида ЦО 2.

“Ова награда је снажан потицај и признање за BHANSA-у, најмлађег пружаоцауслуга у Европи те нас чини поноснима јер је потврда да смо на правом путу. SECSI FRA је идући важан корак према простору слободних рута у читавој Европи. Корак по корак Јединствено европско небо постаје стварност, а Босна и Херцеговина дио исте.” – рекао је Даворин Приморац.

EUROCONTROL је још прије једанаест година започео координирани развој и имплементацију Простора слободних рута, уско сарађујући са цивилним и војним стручњацима за пројектирање ваздушногпростора, европским државама, пружаоцимауслуга ваздушненавигације, корисницима ваздушногпростора, организацијама за планирање летова и другим релевантним међународним тијелима.

BHANSA се активно укључила у ове активности, а добивена награда потврда је преданог и успјешног рада.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е