x_120046.jpg
Почетком јуна ове године почело је стручно оспособљавање кандидата за контролоре летења неопходних за реализацију Фазе II – почетка пружања услуга у цјелокупном ваздушном простору Босне и Херцеговине

Почетком јуна ове године почело је стручно оспособљавање кандидата за контролоре летења неопходних за реализацију Фазе II – почетка пружања услуга у цјелокупном ваздушном простору Босне и Херцеговине.

Тим поводом 06.06.2017. одржана је конференција за медије у организацији BHANSA-е на којој је обиљежен почетак стручног оспособљавања 69 младих људи који ће по завршеној обуци добити прилику да постану дио колектива BHANSA-е.

Током конференције директор BHANSA -е, господин Приморац, истакао је значај потписивања уговора о стручном оспособљавању 69 контролора летења који је закључен са Пружаоцем услуга у ваздушној пловидби Републике Чешке (ANS CZ ). Искористио је прилику и захвалио се Министарству комуникација и саобраћаја на челу са господином Исмиром Јуском, господину Јану Класу, директору Пружаоца услуга у ваздушној пловидби Републике Чешке (ANS CZ) и гђи Јани Навратиловој, директорици Чешког института за ваздушну навигацију (CANI), што су својим доласком потврдили значај потписивања једног оваквог Уговора који је оцијењен као највећи пројекат овакве природе у Европи.

Госп. Приморац је свим стипендистима честитао што су са успјехом прошли све фазе захтјевне селекције, те им пожелио успјех у даљем школовању, и истакао расположивост свих запосленика BHANSA-е током свих фаза стручног оспособљавања. Захвалио се свим запосленицима који су несебичним трудом и залагањем, заједно са руководством BHANSA-е, доприњели значајном развоју BHANSA-е у посљедњој години дана.

„BHANSA као најмлађи пружалац услуга у Еvропи, је потписивањем овог Уговора на корак ближе остварењу свог стратешког циља, односно почетку пружања услуга у цјелокупном простору БиХ, а што је планирано за крај 2019. године“

Господин Приморац је нагласио да је BHANSA након испуњавања свих захтјева из регулативе Европске комисије (Single Eurpoean Sky) као и свих осталих захтјева и услова који су пред BHANSA-у постављени од стране Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ, добила цертификат за пружање услуга у ваздушној пловидби.

„Овим изнимно важним кораком, као и недавним успјешним почетком рада Центра обласне контроле летења Бања Лука, те добијањем награде Европске комисије за SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) на свјетском конгресу у Мадриду, што је пројекат који је реализован заједно са партнерским агенцијама из Хрватске и Србије, BHANSA наставља систематски радити на сигурном и ефикасном пружању услуга у ваздушној пловидби са константним повећањем капацитета властитог ваздушног простора. С поносом можемо потврдити да смо у 2017. години остварили повећање промета за 18 %.“

Поводом почетка стручног оспособљавања нове генерације контролора летења министар комуникација и саобраћаја господин Исмир Јуско истакао је сљедеће: „Испред нас једна нова, пионирска генерација која ће добити прилику да контролише цјелокупан ваздушни простор Босне и Херцеговине, то је велики бенефит. У октобру 2019. године ми треба да у потпуности контролишемо наше небо, без обзира на то што је досадашњи финансијски издатак који наша земља плаћа на годишњем нивоу близу 27 милиона КМ. Пуно је већи стратешки бенефит да ми покажемо да имамо кадар који може преузети посао који су нам до сада радили сусједи“, Гдин Јуско је пожелио срећу будућим контролорима летења у захтјевној едукацији која је испред њих.

Јан Клас, директор Пружаоца услуга у ваздушној пловидби Републике Чешке (ANS CZ) захвалио је на изузетној доброј сарадњи између BHANSA и ANS CZ, те је изразио задовољство подршком коју је пројекат добио од Министарства комуникација и саобраћаја БиХ. Истакао је важност овог пројекта за Републику Чешку као и за Пружаоце услуга у ваздушној пловидби Републике Чешке (ANS CZ).

„Ово је историјски уговор и за Републику Чешку, али и компанију коју водим, не само због финансијског нивоа уговора, већ због значаја за преузимање контроле над својим небом наших бх. партнера. Ми смо поносни да смо дио једног оваквог пројекта, те нам је драго да видимо политичку подршку , као и спремност тима BHANSA-е да заједнички радимо на реализацији овог пројекта", рекао је директор Клас, поручивши студентима да је пред њима тежак посао, али да су могућности, које им се сад отварају заиста велике“

На крају се присутнима обратила и Јана Навратилова, директорица Чешког института за ваздушну навигацију која је истакла да је Пружалац услуга у ваздушној пловидби Републике Чешке (ANS CZ) уложио велике напоре за припрему квалитетне понуде која ће удовољити свим захтјевима из овог пројекта, и пожељела је срећу и успјех свим полазницима обуке.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е