davorin_primorac_02 (2).jpg
У том свјетлу он најављује и сутрашњи састанак у државном министарству саобраћаја и веза, на којем би се требали чути и конкретни приједлози за заједничко дјеловање

Агенција за пружање услуга у ваздушнојпловидби БиХ (BHANSA), заједно са свим европским пружаоцимауслуга у ваздушнојпловидби и EUROCONTROL-ом настоји изнаћи најбоља рјешења за превладавање до сада незапамћене кризе која је због пандемије коронавируса погодила ваздухопловнуиндустрију у цјелини. Такођер, унутар Босне и Херцеговине иницирамо заједничко дјеловање свих сегмената ваздухопловнеиндустрије те надлежних власти, како би и наш бх. одговор на ситуацију био што успјешнији, каже директор BHANSA-е Даворин Приморац.  

У том свјетлу он најављује и сутрашњи састанак у државном министарству саобраћаја и веза, на којем би се требали чути и конкретни приједлози за заједничко дјеловање.

- Глобална ситуација у саобраћајује и даље изразито неповољна. С обзиром на природу мјера подузетих у борби с пандемијом, индустрија ваздушног саобраћајаје несразмјерно негативно погођена и тренутно пролази кроз најгору кризу од свог постанка. Финансијски губици с којима се сусрећу авио превозници, пружаоциуслуга у ваздушнојпловидби и ваздушнелуке су без преседана у досадашњој историји - истиче Приморац.

Када је у питању БиХ, у прошлом мјесецу је забиљежено свега 10 посто ваздушног саобраћаја у односу на исто раздобље прошле године, а ни процјене за овај мјесец нису осјетно боље. Успркос оперативној спремности за пријем пуног капацитета, саобраћајајош увијек нема у довољној мјери.

Ситуација, наглашава Приморац, јесте тешка, али управа BHANSA-е већ подузима конкретне мјере како би одржала финансијску равнотежу и припремила се за предстојећи период. Измјене Финансијског плана Агенције за ову годину су урађене, резови су неизбјежни, те ће, истиче Приморац, кроз смањења расхода, одгоде инвестиција и других обавеза за каснија раздобља BHANSA уштедјети око 23 милионаКМ у овој критичној години.

- Агенција истражује све расположиве могућности за осигурање додатних средстава. С партнерима у EUROCONTROL-у интензивно радимо на осигурању финансијског аранжмана, којим би BHANSA примила 51% средстава планираних од en route у раздобљу фебруар-мај. Такођер, извјесно је да ће комерцијални кредитни аранжмани бити нужни, те се подузимају активности на осигуравању њиховог одобрења. У случају потребе, бит ће затражена и помоћ од институција државе, али без угрожавања пословне аутономије Агенције - образлаже Приморац подузете активности о којима ће бити ријечи и на сутрашњем састанку код ресорног министра, Војина Митровића.

Приморац се осврнуо и на прозивке због кампање “Наше небо, наш успјех”, а везано за преузимања контроле над бх. небом од стране BHANSA-е. Каже да је поносан на све што је Агенција остварила у протекле четири године, а посебно на историјскопреузимање контроле у нашем ваздушномпростору.

- Нити једног тренутка нисмо скривали колико је потрошено за обиљежавање догађаја који, по свим процјенама, има историјскизначај за бх. ваздухопловство, али и државу у цјелини. Лицитира се износом од 300 хиљадаКМ, као да је то потрошено на храну и пиће, а чињеница је да је заправо то цијена свих активности везаних за тај историјскидатум. Преузимање контроле бх. неба симболизовало је суверенитет Босне и Херцеговине, и представља свијетлу тачку у овом свеопштем сивилу и мору лоших вијести - наводи први човјек BHANSA-е.

Циљ је, додаје, био информисати нашу јавност о големом постигнућу након 28 година од независностиБиХ. То је укључивало и промоцију БиХ и BHANSA-е на међународној сцени кроз промотивне филмове који приказују наше туристичке атракције и привлаче стране туристе и инвестиције.

- На основу позитивних реакција из иноземства могу рећи да смо те циљеве и остварили. Сви наши гости су били одушевљени БиХ и успјехом BHANSA-е. Ми требамо изаћи из постратног времена и промовисати своју земљу на најбољи могући начин, што BHANSA и ради. И тада сам, као и сад био увјерен да смо требали достојанствено обиљежити преузимање контроле неба изнад десет хиљадаметара. Успоредбе ради, наш сусјед Црна Гора не контролишевластито небо и поредчињенице да су чланица NATO-а - каже директор BHANSA-е Даворин Приморац.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е