Davorin Primorac.jpg
Приморац: BHANSA крајем 2019. године преузима контролу на комплетном небу Босне и Херцеговине

МАДРИД, 7. марта (FENA) - На Свјетском АТМ конгресу који се од 6. до 8. марта одржава у Мадриду Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA) била је међу номинованима за престижно признање Jane's ATC Awards, које се од 2001. године додјељује за најбоље пројекте, који доприносе развоју управљања ваздушним саобраћајем у свијету.

На Конгресу, који је најважнији годишњи догађај у индустрији управљања ваздушним саобраћајем, велику пажњу привукла је успјешно реализована иницијатива Слободног кориштења рута у заједничком ваздушном простору југоисточне Европе (SECSI FRA), чији је активни учесник и BHANSA. Омогућавањем летења најкраћим путањама на дневном нивоу скраћују се растојања до 1.940 наутичких миља, чиме се постижу уштеде процијењене на 285 минута трајања лета, смањење потрошње горива за 8.000 килограма и смањење емисије угљен диоксида за 25.500 килограма. Очекује се да SECSI FRA осигура потенцијалне уштеде у износу од 600.000-700.000 наутичких миља ваздушне удаљености годишње.

Говорећи на Конгресу, у присуству EUROCONTROL-а и шест директора пружаоца услуга из регије, директор BHANSA-е, Даворин Приморац најавио је да крајем идуће године BHANSA преузима контролу на комплетном небу Босне и Херцеговине. Нагласио је да до прије само неколико година БиХ није имала скоро никакве капацитете за пружање услуга у ваздушној пловидби, а сада је на прагу потпуног преузимања контроле на свом небу.

„BHANSA је израдила транзицијски план за реализацију Фазе II за преузимање комплетног неба, школује потребан број контролора и ствара техничке предуслове за почетак пружања услуга у комплетном ваздушном простору БиХ“, казао је Приморац.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е