Image0031.jpg
Имплементација H24-Слободно планирање лета по југоисточној оси - SEAFRA

08. Децембар 2016.

Након ноћне имплементације у априлу 2015. године, три ANSP-а (SMATSA, Хрватска контрола ваздушне пловидбе и BHANSA), која су одговорна за пружање ANS услуга у ваздушном простору четири државе - Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине, на дан 8. децембра понудили су корисницима ваздушног простора  H24 могућност планирања  и извршавања летова без фрагментације од стране државних или АоR граница, имплементирајући прекогранично слободно планирање лета по југоисточној оси - South-East Axis FRA (SEAFRA) - изнад FL325.

Ово је први европски FRA концепт, имплементиран над територијом четири државе, од којих су двије чланице FAB CE (Хрватска и Босна и Херцеговина) са Србијом и Црном Гором, које нису дио FAB иницијативе, који доказује да је таква сарадња могућа, а може бити од користи свим заинтересованим странама.

Идеју о FRA великих размјера су иницирали АТМ стручњаци из ANSP-а, одговорни за пружање ANS услуга у различитим државама, са заједничким циљем побољшања сигурности АТS-а (услуге ваздушног саобраћаја) и учинковитост истог, као и заштите околине кроз смањење горива, CО2 и NОx емисија издувних гасова.

Важно је истакнути да су SEAFRA акције предузете у складу са Уредбом 716/2014, односно 5 година прије датума 01. Јануар 2022. Године, за који је планирано неограничено бесплатно кориштење ваздушног простора изнад 9.000 m широм Европе.

Овај пројекат је један од кључних побољшања у оквиру иницијативе ЕU о успостављању Јединственог европског неба (SES-Single European Sky), без обзира на државне границе или чак FAB границе, с циљем побољшања сигурности и учинковитости, те повећања капацитета ваздушног саобраћаја у Европи.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е