davorin_primorac_02 (2).jpg
Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA) је прошле године остварила раст прихода од преко 11 милиона, односно за 26,69% више у односу на 2016. годину, што је конкретна потврда успјешног рада Агенције.

Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA) је прошле године остварила раст прихода од преко 11 милиона, односно за 26,69% више у односу на 2016. годину, што је конкретна потврда успјешног рада Агенције.

Првотним планом укупни приходи за 2017. годину износили су 48.527.632 КМ, али су они ребалансом повећани за 4.600.000 КМ због 10% просјечног повећања саобраћаја, односно прихода од рутних накнада на годишњем нивоу(4.500.000 КМ) и 3% просјечног повећања саобраћаја односно прихода од терминалних накнада (100.000 КМ).

BHANSA се у највећем дијелу финансира средствима оствареним на основу пружених услуга у ваздушној пловидби, односно рутних накнада. Приходи од прелета за 2017.годину износили су 48.600.181 КМ.

Према ријечима директора BHANSA-е Даворина Приморца кључним за раст прихода се показало увођење концепта слободних рута у ваздушном простору БиХ заједно са Србијом, Црном Гором и Хрватском.

„Ваздушни простор БиХ је са концептом слободних рута постао конкурентнији и ефикаснији због чега су се ваздухопловне компаније у много већој мјери користили услугама BHANSA-е. Резултат у укупном повећању саобраћаја је невјеројатан, што је видљиво из ових показатеља, а што је 2017. године препознала и Европска комисија додјељујући награду управо за овај пројект“ - закључује Приморац.

Један од приоритета BHANSA-е у овој години је школовање и обука већег броја контролора летења из БиХ које се проводи у Чешкој. На недавно одржаном Свјетском АТМ конгресу у Мадриду Приморац се сусрео с директором чешке агенције за контролу ваздушне пловидбе ANS CR Јаном Класом, како би разговарали о успјешном завршетку прве године обуке бх. контролора.

Овај пројект који укључује шест европских агенција, требао би осигурати да BHANSA до априла 2020. године има 69 нових контролора летења. Приморац и Клас су са задовољством констатовали како се пројект успјешно проводи, јер су све планиране активности у првој години реализоване како је и предвиђено. Почетни тренинг за 21 полазника из прве групе је завршен и 12 будућих контролора из БиХ већ су укључени у практичну обуку у Финској и Хрватској.

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е