DSC_2610.jpg
BHANSA: Успјешан почетак рада оперативне јединице ATCU II,Бања Лука

Почетком фебруара је контролор лета BHANSA-е из Центра обласне контроле лета - Оперативне јединице (ATCU II) Бања Лука, први пут упутио добродошлицу авио посади у ваздушномпростору БиХ. На овај начин, званично је почело пружање услуга из оперативне јединице (ATCU II) Бања Лука.  

Тим поводом 14.03.2017. одржана је пригодна свечаност у организацији BHANSA -е, на којој је обиљежен успјешан почетка рада Центра обласне контроле лета - Оперативне јединице (ATCU II) Бања Лука.   

Велики број присутних званица посјетили су просторије Центра, упознали се са радом контролора из БиХ, увјерили се колико озбиљан и одговоран посао свакодневно обављају, те на који начин сигурно и ефикасно рјешавају гужву на небу изнад Босне и Херцеговине. 

Током свечаности представници BHANSA-е са поносом су истакли да се оснивањем Агенције за пружање услуга у ваздушнојпловидби (BHANSA) 2009. године, Босна и Херцеговина јасно опредијелила за потпуно преузимање контроле ваздушног саобраћајау свом ваздушном простору. Након транзиције ентитетских дирекција цивилног ваздухопловства Федералне дирекције за цивилно ваздухопловство и Дирекције за цивилну ваздушну пловидбу Републике Српске, BHANSA је 1.јануара 2014. преузела одговорност за пружање услуга прилазне и аеродромске контроле летења у контролисаним зонама међународних аеродрома уБиХ у Бања Луци, Мостару, Сарајеву и Тузли с припадајућим сервисима. Такође су истакли да је заједничким напорима свих запосленика BHANSA-е, пријатеља и партнера у ноћи са 12-13. новембра 2014. године BHANSA започела с пружањем услуга контроле ваздушног саобраћајау дијелу ваздушногпростора Босне и Херцеговине на висини до 10 000 метара (FL 100 до FL 325) из Оперативне јединице Обласне контроле лета Сарајево (ATCU I). Тај датум је уписан у историјуцивилног ваздухопловства и контроле ваздушног саобраћајау БиХ. Тада је контролор ваздушног саобраћајаBHANSA-е по први пут упутио добродошлицу посади авиона у доњем дијелу ваздушногпростора  Босне и Херцеговине те је тим чином BHANSA уједно постала и најмлађи пружалац услуга у ваздушној пловидби у Европи.

Поводомпочетка рада Центра обласне контроле лета - Оперативне јединице (ATCU II) Бања Лука,Даворин Приморац, директор BHANSA-е је изјавио: „До прије само неколико година није се могло ни размишљати о почетку пружања услуга ваздушнепловидбе у слоју ваздушног простора изнад десет хиљадаметара, а данас смо надомак тог циља. BHANSA израсла је у респектабилну агенцију, што је препознато и у европским размјерама. За земљу која не тако давно није имала скоро никакве капацитете па ни овлашћења за надзор ваздушнепловидбе у свом ваздушномпростору, ово је огроман успјех. Можда ће звучати претенциозно, али увјерен сам да својим дјеловањем, укључујући и догађај због којег смо се данас окупили, BHANSA значајно доприноси да БиХ постане дио уједињене Евуропе. Негдје треба почети. Зашто не бисмо почели од неба?!”

 

Вијести Новости


icon Конкурси и тендери Јавне набавке | Конкурси

icon Организационе јединице BHANSA-е