primorac_madrid.jpg
Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) dobitnik je ovogodišnje nagrada Evropske komisije za SEAFRA projekt (South-East Axis Free Route Airspace Project) koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije

MADRID, 8.marta - Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) dobitnik je ovogodišnje nagrada Evropske komisije za SEAFRA  projekt (South-East Axis Free Route Airspace Project) koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije.

Prestižna nagrada Single European Sky uručena je direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu na Svjetskom kongresu pružalaca usluga u zračnom saobraćaju koji se održava u Madridu.

Nagrađeni projekt odnosi se na  slobodno planiranje i provedbu letova putničkih zrakoplova, bez obzira na podjelu zračnog prostora među državama ili granicama njihove odgovornosti, po jugoistočnoj osi iznad 10.000 metara.

"Drago mi je što je Evropska komisija prepoznala značaj ovog regionalnog koncepta koji značajno poboljšava sigurnost zračnog saobraćaja, ali i efikasnost u pružanju usluga u zračnom saobraćaju" – ističe Primorac.

EUROCONTROL je još prije devet godina započeo koordinirani razvoj i implementaciju Prostora slobodnih ruta, usko sarađujući s civilnim i vojnim stručnjacima za projektiranje zračnog prostora, evropskim državama, pružaocima usluga zračne navigacije, korisnicima zračnog prostora, organizacijama za planiranje letova i drugim relevantnim međunarodnim tijelima. BHANSA aktivno se uključila u ove aktivnosti, a dobivena nagrada potvrda je kvalitetnog i ozbiljnog rada.

Skup u Madridu završava se danas potpisivanjem Memoranduma o saradnji za novu Zajedničku inicijativu zemalja jugoistočne Evrope (SECSI). 

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabavke | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e