IMG_9660.JPG
Konferenciju su otvorili g. Boris Ćorić, ispred Službe za zrakoplovno informiranje BiH i lokalni koordinator TAIEX-a, te gđa. Sanela Zekić, rukovodilac Zrakoplovnih Servisa BHANSA-e, nakon čega su uslijedila predavanja uglednih stručnjaka i predavača g. Phillip Notry i g. Bruno Talavera, sa Francuskog Sveučilišta za civilno zrakoplovstvo (ENAC) i g. Uroša Grošelja iz Slovenia Control-a

BHANSA u saradnji sa Technical Assistance and Information Exchange instrumentom Evropske Komisije je organizovala u periodu 28 –29. 03. 2019. godine dvodnevnu konferenciju u Mostaru pod nazivom “Transition from Aeronautical Information Services to Aeronautical Information Management” sa naglaskom na trenutni status migracije u Bosni i Hercegovini. Cilj konferencije je bila razmjena iskustava zemalja članica Evropske unije sa svim relevantnim subjektima uključenim u odvijanje zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini, kao i podizanje svijesti o važnosti što skorije tranzicije prema upravljanju zrakoplovnim informacija u skladu sa zahtjevima Organizacije za međunarodno civilno zrakoplovstvo (ICAO).

Konferenciju su otvorili g. Boris Ćorić, ispred Službe za zrakoplovno informiranje BiH i lokalni koordinator TAIEX-a, te gđa. Sanela Zekić, rukovodilac Zrakoplovnih Servisa BHANSA-e, nakon čega su uslijedila predavanja uglednih stručnjaka i predavača g. Phillip Notry i g. Bruno Talavera, sa Francuskog Sveučilišta za civilno zrakoplovstvo (ENAC) i g. Uroša Grošelja iz Slovenia Control-a. Kroz dva dana konferencije obrađene su sve glavne teme od zahtjeva za kvalitetom zrakoplovnih podataka, potrebe za migraciju prema upravljanju zrakoplovnih podataka, kao i njihovog utjecaja kako na trenutne, tako i na buduće ATM koncepte.

Konferenciji je prisustvovalo 25 predstavnika, gdje su osim predstavnika BHANSA-e bili i predstavnici svih relevantnih subjekta uključenih u odvijanje zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini, poput Ministarstva odbrane BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, predstavnika međunarodnih aerodroma, sportskih letjelišta itd.

Na kraju sudionici Konferencije su izrazili zadovoljstvo prema domaćinu BHANSA-i i TAIEX-u, a zbog uspješne organizacije ovog događaja.

Vijesti Novosti


icon Organizacijske jedinice BHANSA-e