DSC_2610.jpg
BHANSA: Uspješan početak rada operativne jedinice ATCU II Banja Luka

Početkom februara je kontrolor leta BHANSA-e iz Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice (ATCU II) Banja Luka, prvi put uputio dobrodošlicu avio posadi u zračnom prostoru BiH. Na ovaj način, zvanično je počelo pružanje usluga iz operativne jedinice (ATCU II) Banja Luka.

Tim povodom 14.03.2017. je održana prigodna svečanost u organizaciji BHANSA-e, na kojoj je obilježen uspješan početka rada Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice (ATCU II) Banja Luka.

Veliki broj prisutnih zvanica posjetili su prostorije Centra, upoznali se sa radom bh. kontrolora, uvjerili se koliko ozbiljan i odgovoran posao svakodnevno obavljaju, te na koji način sigurno i efikasno rješavaju gužvu na nebu iznad Bosne i Hercegovine.

Tokom svečanosti predstavnici BHANSA-e sa ponosom su istakli da se osnivanjem Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) 2009. godine, Bosna i Hercegovina jasno opredijelila za potpuno preuzimanje kontrole zračnog saobraćaja u  svom zračnom prostoru. Nakon tranzicije entitetskih direkcija civilnog zrakoplovstva Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo i Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu Republike Srpske, BHANSA je 1. januara 2014. preuzela odgovornost za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole letenja u kontroliranim zonama međunarodnih zračnih luka BiH, tj. u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli s pripadajućim servisima. Također su istaknuli da je zajedničkim naporima svih uposlenika BHANSA-e, prijatelja i partnera u noći s 12. na 13. novembra 2014. godine BHANSA započela s pružanjem usluga kontrole zračnog saobraćaja u dijelu zračnog prostora Bosne i Hercegovine na visini do 10 000 metara (FL 100 do FL 325) iz Operativne jedinice Oblasne kontrole leta Sarajevo (ATCU I). Taj datum je upisan u historiju civilnog zrakoplovstva i kontrole zračnog saobraćaja u BiH. Tada je kontrolor zračnog saobraćaja BHANSA-e po prvi put uputio dobrodošlicu posadi zrakoplova u donjem dijelu zračnog prostora  Bosne i Hercegovine te je tim činom BHANSA ujedno postala i najmlađi pružalac usluga u zračnoj plovidbi u Evropi.

U povodu početka rada Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice (ATCU II) Banja Luka Davorin Primorac, direktor BHANSA-e je izjavio: „Do prije samo nekoliko godina nije se moglo ni razmišljati o početku pružanja usluga zračne plovidbe u sloju zračnog prostora iznad deset hiljada metara, a danas smo na domak tog cilja. BHANSA izrasla je u respektabilnu agenciju, što je prepoznato i u evropskim razmjerama. Za zemlju koja ne tako davno nije imala skoro nikakve kapacitete pa ni ovlasti za nadzor zračne plovidbe u svom zračnom prostoru, ovo je ogroman uspjeh. Možda će zvučati pretenciozno, ali uvjeren sam da svojim djelovanjem, uključujući i događaj zbog kojeg smo se danas okupili, BHANSA značajno doprinosi da BiH postane dio ujedinjene Evrope. Negdje treba početi. Zašto ne bismo od neba?”

 

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabavke | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e