image2.JPG
Implementacija SECSI koncepta u prostoru nadležnosti BHACC iznad FL205

U prostorijama Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BHANSA) dana 26. 04 .2017. godine održan je sastanak predstavnika BHANSA-e, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (u daljem tekstu: BHDCA), Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i EUROCONTROL-a, na temu implementacije „Zajedničkog jugoistočnog neba“ - South East Common Sky initiative - SECSI  u prostoru nadležnosti Centra oblasne kontrole leta Bosne i Hercegovine (BHACC) iznad  FL205, odnosno iznad  6 250 metara.

Cilj inicijative SECSI je uspostava zajedničkog zračnog prostora slobodnog letenja bez ruta u okviru šest država centralne  i jugoistočne Evrope: Austrija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora.

Gosp. Davorin Primorac, direktor BHANSA-e ovom prilikom između ostalog zahvalio se Ministarstvu komunikacija i prometa BiH na dosadašnjoj saradnji te prepoznavanju značaja BHANSA–e, kao i na podršci u radu Agencije. Istaknuo je da je donošenjem rješenja o dodjeli certifikata za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA-i od strane BHDCA 20. 04. 2017. godine i službeno završen proces certifikacije BHANSA-e.

BHANSA je u procesu izdavanja certifikata ispunila sve zahtjeve iz SES regulative (Single European Sky) Evropske unije kao i sve ostale zahtjeve i uvjete koje su pred nas postavljeni od strane BHDCA.

Ovim iznimno važnim korakom, kao i nedavnim uspješnim početkom rada Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice (ATCU II) Banja Luka, te dobivanjem nagrade Evropske komisije za SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) na World ATM kongresu u Madridu što je projekt koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije, BHANSA nastavlja sistemski raditi na realizaciji Faze II BHATM strategije odnosno na početku pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Dobivanje SES certifikata je još jedna potvrda uspješnog rada rukovodstva i svih uposlenika BHANSA-e, te velika motivacija za budućnost.

Gosp. Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je čestitao direktoru BHANSA-e i istaknuo da je ovaj certifikat zajednički uspjeh svih institucija civilnog zrakoplovstva u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da Ministarstvo na čijem je čelu pored ovoga naročito značajnog projekta, radi i na drugim važnim projektima u oblasti komunikacija i prometa poput digitalizacije, uvođenja 4G ili LTE kao četvrte generacije mobilne mreže koja omogućava najbrži mobilni internet.

Predstavnik EUROCONTROLA gosp. Razvan Bucuroiu iskazao je zadovoljstvo sveukupnom saradnjom Bosne i Hercegovine i EUROCONTROL-a, te naglasio da će EUROCONTROL u budućnosti, kao i do sada nastaviti pružati podršku BiH, a posebno BHANSA-i u implementaciji projekata FAZE II realizacije BHATM strategije, koja podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u gornjem sloju zračnog prostora (UPPER) od pružatelja usluga iz susjednih država. Gosp. Bucuroiu je istakao da BHANSA ima punu podršku od EUROCONTROL-a i u implementaciji SECSI, zajedno sa pružateljima usluga iz šest država koje učestvuju u ovoj inicijativi.

Potpuna Implementacija SECSI koncepta očekuje se krajem 2018. godine.

 

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabavke | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e