IMG-ce0c37adf34520f34170901caa9f0a27-V.jpg
Prestižna nagrada Single European Sky uručena je direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) dobitnik je ovogodišnje nagrade Evropske komisije Single European Sky u kategoriji Network Performance na Svjetskom kongresu pružatelja usluga u zračnom prometu u Madridu (World ATM Congress) za SECSI FRA (The South East Common Sky Initiative Free Route Airspace) projekat koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Austrije.

Prestižna nagrada Single European Sky uručena je direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu.

SECSI FRA projekt nastao spajanjem prostora slobodnih ruta SEAFRA (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) i SAXFRA (Austrija i Slovenija) počeo je nuditi usluge u zračnom prostoru korisnicima 01 .02. 2018. godine.

SECSI FRA projekt nudi korisnicima najkraće rute letenja iz Centralne u Jugoistočnu Evropu. Potencijalne uštede po danu su 1940 nautičkih milja u dužini letova, 285 minuta u trajanju letova, 8000 kilograma manje potrošenog goriva i 25 500 kilograma smanjenja emisije plinova ugljikovog monoksida CO 2.

“Ova nagrada je snažan poticaj i priznanje za BHANSA-u, najmlađeg pružatelja usluga u Evropi te nas čini ponosnima jer je potvrda da smo na pravom putu. SECSI FRA je idući važan korak prema prostoru slobodnih ruta u čitavoj Evropi. Korak po korak Jedinstveno evropsko nebo postaje stvarnost, a Bosna i Hercegovina dio iste.” – rekao je Davorin Primorac.

EUROCONTROL je još prije jedanaest godina započeo koordinirani razvoj i implementaciju Prostora slobodnih ruta, usko sarađujući sa civilnim i vojnim stručnjacima za projektiranje zračnog prostora, evropskim državama, pružateljima usluga zračne navigacije, korisnicima zračnog prostora, organizacijama za planiranje letova i drugim relevantnim međunarodnim tijelima.

BHANSA se aktivno uključila u ove aktivnosti, a dobivena nagrada potvrda je predanog i uspješnog rada.

Vijesti Novosti


icon Organizacijske jedinice BHANSA-e