x_120046.jpg
Početkom juna ove godine počelo je stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore letenja neophodnih za realizaciju Faze II – početka pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Početkom juna ove godine počelo je stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore letenja neophodnih za realizaciju Faze II – početka pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, dana 06. 06. 2017. je održana konferencija za medije u organizaciji BHANSA-e na kojoj je obilježen početak stručnog osposobljavanja 69 mladih ljudi koji će po završenoj obuci dobiti priliku postati dio kolektiva BHANSA-e.

Tokom konferencije je direktor BHANSA-e, gospodin Primorac, istakao značaj potpisivanja ugovora o stručnom osposobljavanju 69 kontrolora letenja, a koji je zaključen sa Pružaocem usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ). Iskoristio je priliku i zahvalio se Ministarstvu komunikacija i prometa na čelu sa gosp. Ismirom Juskom, a zatim i gospodinu Janu Klasu, diretoru Pružaoca usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ), te gđi Jani Navratilovoj, direktorici Češkog instituta za zračnu navigaciju (CANI) što su svojim dolaskom potvrdili značaj potpisivanja jednog ovakvog Ugovora, koji je ocijenjen najvećim projektom ovakve prirode u Evropi.

Gospodin Primorac je svim stipendistima čestitao što su sa uspjehom prošli sve faze zahtjevne selekcije, te im poželio još bolji uspjeh u daljnjem školovanju, a na kraju istakao postojanu raspoloživost svih djelatnika BHANSA-e tokom svih faza stručnog osposobljavanja. Zahvalio se svim uposlenicima koji su nesebičnim trudom i zalaganjem, zajedno s rukovodstvom BHANSA-e, doprinijeli značajnom razvoju BHANSA-e u posljednjoj godini dana.

“BHANSA kao najmlađi pružalac usluga u Evropi je potpisivanjem ovog Ugovora na korak bliže ostvarenju svog strateškog cilja, odnosno početku pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, a što je planirano za kraj 2019. godine.”

Gospodin Primorac je naglasio da je BHANSA nakon ispunjavanja svih zahtjeva iz regulative Evropske komisije (Single European Sky) kao i svih ostalih zahtjeva i uslova koji su pred BHANSA-u postavljeni od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, dobila certifikat za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.


“Ovim iznimno važnim korakom, kao i nedavnim uspješnim početkom rada Centra oblasne kontrole leta Banja Luka, te dobivanjem nagrade Evropske komisije za SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) na svjetskom kongresu u Madridu, što je projekt koji je realizovan zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije, BHANSA nastavlja sistematski raditi na sigurnom i učinkovitom pružanju usluga u zračnoj plovidbi sa konstantnim povećanjem kapaciteta vlastitog zračnog prostora. S ponosom možemo potvrditi da smo u 2017. godini ostvarili povećanje prometa za 18 %.”

U povodu početka stručnog osposobljavanja nove generacije kontrolora letenja ministar komunikacija i prometa, gospodin Ismir Jusko, istakao je:„Ispred nas je jedna nova, pionirska generacija, koja će dobiti priliku da kontroliše cjelokupan zračni prostor Bosne i Hercegovine, to je veliki benefit. U oktobru 2019. godine mi treba da u potpunosti kontrolišemo naše nebo, bez obzira na to što je dosadašnji finansijski izdatak koji naša zemlja plaća na godišnjem nivou blizu 27 miliona KM, puno je veći strateški benefit da mi pokažemo da imamo kadar koji može preuzeti posao koji nam do sada rade susjedi", poželjevši sreću budućim kontrolorima letenja u zahtjevnoj edukaciji koja je ispred njih.

Jan Klas, direktor Pružaoca usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ) zahvalio je na izuzetnoj dobroj saradnji između BHANSA-e i ANS CZ, te je izrazio zadovoljstvo podrškom koju je projekt dobio od Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Istakao je važnost ovog projekta za Republiku Češku kao i za Pružatelja usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ).

"Ovo je povijesni ugovor i za Republiku Češku, ali i kompaniju koju vodim, ne samo zbog finansijskog nivoa ugovora, već zbog značaja za preuzimanje kontrole nad svojim nebom naših bh. partnera. Mi smo ponosni da smo dio jednog ovakvog projekta, te nam je drago da vidimo političku podršku , kao i spremnost tima BHANSA-e da zajednički radimo na realizaciji ovog projekta", kazao je direktor Klas, poručivši studentima da je pred njima težak posao, ali da su rezultati i mogućnosti koje im se sad otvaraju veliki.

Na kraju se prisutnima obratila i Jana Navratilova, ravnateljica Češkog instituta zračnu navigaciju koja je istakla da je Pružalac usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ) uložio velike napore za pripremu kvalitetne ponude koja će udovoljiti svim zahtjevima iz ovog projekta, i poželila sreću i uspjeh svim polaznicima obuke.

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabavke | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e