jusko ceska bih 1.jpg
Potpisana zajednička inicijativa o saradnji u oblasti zrakoplovstva

Direktor Agencije BHANSA, gospodin Davorin Primorac, uz ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ismira Jusku, prisustvovao je sastanaku sa delegacijom Ministarstva saobraćaja Češke Republike,  koju je predvodio češki ministar saobraćaja, gospodin Dan Tok.

Na sastanku su razmatrane aktualne teme iz nadležnosti dvaju ministarstava, s naglaskom na zračni saobraćaj.

U oblasti zračnog saobraćaja, ministar Jusko je naglasio značaj preuzimanja kontrole cjelokupnog zračnog prostora Bosne i Hercegovine od BHANSA-e i planove za preuzimanje u periodu nakon okončanja obuke kontrolora leta, kao i mogućnosti saradnje u oblasti civilnog zrakoplovstva.

Direktor Primorac je istakao značaj potpisivanja Ugovora o stručnom osposobljavanju 69. kontrolora letenja koji je BHANSA zaključila s Pružaocem usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ).​

Nakon održanog sastanka, ministri Jusko i Tok potpisali su zajedničku inicijativu u oblasti civilnog zrakoplovstva koja ima za cilj stvaranje okvira za saradnju u vezi s uslugama osposobljavanja nove generacije kontrolora zračnog saobraćaja te u vezi s međusobnim angažmanom stručnjaka u oblasti zračnog saobraćaja.

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabavke | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e