Image0031.jpg
Implementacija H24 – Slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi – SEAFRA

08. Decembar 2016.

Nakon noćne implementacije u aprilu 2015. godine, tri ANSP-a (SMATSA, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i BHANSA), koja su odgovorna za pružanje ANS usluga u zračnom  prostoru četiri države –Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na dan 8. decembra ponudili su korisnicima zračnog prostora  H24 mogućnost planiranja  i izvršavanja letova bez fragmentacije od strane državnih ili AoR granica, implementirajući prekogranično slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi – South-East Axis FRA (SEAFRA) – iznad FL325.

Ovo je prvi evropski FRA koncept, implementiran nad teritorijom četiri države, od kojih su dvije članice FAB CE (Hrvatska te Bosna i Hercegovina) sa Srbijom i Crnom Gorom, koje nisu dio FAB inicijative, što dokazuje da je takva saradnja moguća, a može biti od koristi svim zainteresovanim stranama.

Ideju o FRA velikih razmjera su inicirali ATM stručnjaci iz ANSP-a, odgovorni za pružanje ANS usluga u različitim državama, sa zajedničkim ciljem poboljšanja sigurnosti ATS-a (usluge zračnog saobraćaja) i efikasnost istog, kao i zaštite okoline kroz smanjenje goriva, CO2 i NOx emisija izdušnih gasova.

Važno je istaknuti da su SEAFRA akcije preduzete u skladu s Regulativom 716/2014, odnosno 5 godina prije datuma 01. jaanuar 2022. godine, za koji je planirano neograničeno besplatno korištenje zračnog prostora iznad 9.000 m širom Evrope.

Ovaj projekt je jedan od ključnih poboljšanja u okviru inicijative EU o uspostavljanju Jedinstvenog evropskog neba (SES-Single European Sky), bez obzira na državne granice ili čak FAB granice, s ciljem poboljšanja sigurnosti i efikasnosti, te povećanja kapaciteta zračnog saobraćaja u Evropi.

 

 

 

 

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabavke | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e