rvsm-sky-planes.jpg
U sjedištu Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKPZ) 16.12.1016 je održan 30. sastanak Nacionalnog komiteta za upravljanje zračnim prostorom, u čijem radu učestvuju predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ministarstva odbrane i HKZP-a.

U sjedištu Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKPZ) 16.12.1016 je održan 30. sastanak  Nacionalnog komiteta za upravljanje zračnim prostorom, u čijem radu učestvuju predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ministarstva odbrane i HKZP-a.
 
Isti dan u posjet HKZP-u, Centru oblasne kontrole zračnog saobraćaja i civilno-vojnoj Jedinici za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell - AMC) bili su svi članovi nedavno uspostavljenog Komiteta za upravljanje zračnim prostorom Bosne i Hercegovine te predstavnici BHANSA-e kojem je prezentiran rad AMC-a i proces upravljanja zračnim prostorom u Republici Hrvatskoj.
 
Članovi Komiteta RH i Komiteta BiH tom su prilikom održali zajednički kratki neformalni sastanak na kojem je zaključeno da će Republika Hrvatska nastaviti pomagati BiH u svim područjima upravljanja zračnim prostorom.

Obje zemlje su članice Funkcionalnog bloka zračnog prostora centralne Evrope (FAB CE) i u okviru pripadajućih aktivnosti sve zemlje, a naročito susjedne, sarađuju u različitim aspektima usluga u zračnoj plovidbi, upravljanja protokom zračnog saobraćaja i upravljanja zračnim prostorom.

Vijesti Novosti


icon Natječaji i tenderi Javne nabavke | Natječaji

icon Organizacijske jedinice BHANSA-e