12.jpg
Direktor BHANSA-e g. Primorac zahvalio se na donaciji u ime Agencije naglasivši da su država Japan i japanski narod istinski prijatelji Bosne i Hercegovine od prvih trenutaka naše neovisnosti koji su uvijek spremni pomoći

Vlada Japana donirala je namjensko specijalno patrolno vozilo, koje je posredstvom Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine proslijeđeno Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi kao krajnjem korisniku.

Ceremonija primopredaje spomenutog vozila održala se danas u 11 sati u prostorijama BHANSA-e u Sarajevu.

Radi se o specijalnom vozilu namijenjenom održavanju meteorološkog sistema za promatranje na lokaciji Jedinica prilazne i aerodromske kontrole letenja Sarajevo.

Ovo vozilo posljednji je dio velike donacije države Japan u okviru granta pomoći između Vlade Japana i Vijeća ministara BiH iz 2014. godine, kojim je osigurana nabavka važnog dijela Meteorološkog sistema za odvijanje zračnog prometa.

Meteorološki sistem sastoji se od dvije automatske meteorološke stanice sa sistemom za promatranje vremena. Jedna automatska stanica smještena je na lokaciji Aerodroma Sarajevo, a druga se nalazi na lokaciji Bukovik i postavljena je 2018. godine.

Uz doprinos poboljšanju meteoroloških usluga, bitno je naglasiti i koliko ova donacija doprinosi sigurnosti, kako prometa na Aerodromu Sarajevo, tako i u našem kompletnom zračnom prostoru jer omogućava korisnicima naših usluga vrhunsku informiranost o vremenskim prilikama tokom leta, što je jedan od ključnih sigurnosnih faktora prilikom pružanja usluga kontrole zračnog prometa.

U ime Vlade Japana, vozilo, koje je predmet donacije, ministru komunikacija i prometa BiH Vojinu Mitroviću predao je ambasador Japana u BiH gospodin Hideyuki Sakamoto.

Nakon obavljene ceremonije, ministar Mitrović je u ime Vijeća ministara BiH vozilo predao direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu.

Direktor BHANSA-e g. Primorac zahvalio se na donaciji u ime Agencije naglasivši da su država Japan i japanski narod istinski prijatelji Bosne i Hercegovine od prvih trenutaka naše neovisnosti koji su uvijek spremni pomoći.

Vijesti Novosti


icon Organizacijske jedinice BHANSA-e